Coffee and caffeine consumption are associated with SHBG in the E3N cohort study - Cohorte E3N Accéder directement au contenu
Mémoire D'étudiant Année : 2016

Coffee and caffeine consumption are associated with SHBG in the E3N cohort study

La consommation de café et de caféine est associée à la sex hormone-binding globulin (SHBG) dans la cohorte E3N

Résumé

Objective: Low sex hormone-binding globulin (SHBG) is a consistent risk factor for type 2 diabetes, particularly in women. Coffee consumption is associated with a lower risk of type 2 diabetes but its effects on SHBG are less known. Design and methods: 2,453 healthy pre- and post-menopausal women from the E3N cohort study whose baseline SHBG was measured, were included. Information on diet (including coffee and caffeine consumption), lifestyle and medical condition was collected through questionnaires. The relationship between coffee and caffeine consumption and SHBG was modeled, with adjustment for covariates and stratification by body mass index (BMI) categories (< or ≥25 kg/m2) and menopausal status. Results: Of 2,453 women, mean age was 57.3 ± 6.4 years. High coffee intake (≥3 cups/day) and high caffeine intake (≥265 mg/day) were associated with a reduced risk of low SHBG, defined as < 46.3 nmol∙L-1, the 1st quartile of the SHBG levels distribution in the population studied (OR: 0.69 [95% CI 0.52-0.92] and OR: 0.68 [95% CI 0.50-0.94] respectively). No association was found between tea consumption and SHBG levels. In multivariable models, after stratification by BMI categories and menopausal status, these associations were observed among women with a BMI ≥25 kg/m2 or being postmenopausal. The association with SHBG was consistently noted with both consumption of caffeinated coffee and caffeine, but not for decaffeinated coffee. Discussion: High coffee and caffeine consumptions are associated with an ~30% reduced risk of low SHBG, which might contribute to the protective effects of coffee for type 2 diabetes.
Objectif : Une SHBG basse constitue un facteur de risque indépendant de diabète de type 2, en particulier chez la femme. La consommation de café est associée à une réduction du risque de diabète de type 2 mais ses effets sur la SHBG restent mal connus. Matériel et méthodes : 2453 femmes saines de la cohorte E3N pour lesquelles la SHBG à l'inclusion a été mesurée (ECLA sur Elecsys, Hitachi 911), ont été incluses. Des informations sur leur alimentation (incluant leur consommation de café et de caféine), leur mode de vie et leur santé étaient recueillies. La relation entre la consommation de café et de caféine et la SHBG a été modélisée, avec ajustement sur les facteurs confondants et stratification selon l’IMC et le statut ménopausique. Résultats : L’âge moyen des 2453 femmes était de 57,3 ± 6,4 ans et 61% d’entre elles étaient ménopausées. Des apports élevés de café (≥3 tasses/jour) ou de caféine (≥265 mg/jour) étaient associés à une diminution du risque de SHBG basse (OR=0,69[0,52-0,92] et OR=0,68[0,50-0,94] respectivement). Après stratification, ces associations n’étaient retrouvées que chez les femmes avec un IMC ≥25 kg/m2 ou ménopausées. L'association avec la SHBG était observée pour la consommation de caféine, de café caféiné, mais pas avec celle de café décaféiné. Discussion : Une consommation élevée de café et de caféine est associée à une réduction de 30% du risque de SHBG basse, ce qui peut expliquer leurs effets protecteurs pour le diabète de type 2.
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  • HAL Id : dumas-01755066 , version 1

Citer

Florence Pihan-Le Bars. Coffee and caffeine consumption are associated with SHBG in the E3N cohort study. Life Sciences [q-bio]. 2016. ⟨dumas-01755066⟩
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