Chapitre 25. Armand M. Stratégies de contrôle de la biodisponibilité des lipides

Abstract : Lipids are essential nutrients for life. However a lipid intake which is excessive (quantitative aspect) or non balanced (qualitative aspect), a deficient intake of some polyunsaturated fatty acids, a lack of efficacy in digestion/absorption, a disturbed metabolism, will have a negative impact on the functioning of our body. After defining the key steps involved in the bioavailability of lipids, we will discuss strategies for controlling each of these steps, to finally end on a synthesis about the properties of the ideal lipid matrices for health.
Type de document :
Chapitre d'ouvrage
Fardet A, Souchon I, Dupont D. Structure des aliments et effets nutritionnels, QUAE, pp.373-413, 2013, Collection Synthèses
Liste complète des métadonnées

Littérature citée [31 références]  Voir  Masquer  Télécharger

http://www.hal.inserm.fr/inserm-00863426
Contributeur : Martine Armand <>
Soumis le : mercredi 18 septembre 2013 - 19:19:07
Dernière modification le : jeudi 12 avril 2018 - 17:58:14
Document(s) archivé(s) le : jeudi 6 avril 2017 - 23:20:28

Fichier

Armand_M_2013_chap25EdQUAE.pdf
Accord explicite pour ce dépôt

Identifiants

  • HAL Id : inserm-00863426, version 1

Collections

Citation

Martine Armand. Chapitre 25. Armand M. Stratégies de contrôle de la biodisponibilité des lipides. Fardet A, Souchon I, Dupont D. Structure des aliments et effets nutritionnels, QUAE, pp.373-413, 2013, Collection Synthèses. 〈inserm-00863426〉

Partager

Métriques

Consultations de la notice

839

Téléchargements de fichiers

2230